ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Αθήνας
© GNTO/Y.SKOULAS
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Αθήνας

Ένα "πολύβουο μελίσσι" στην "καρδιά' της Αθήνας γοητεύει τους επισκέπτες και τους προσκαλεί να γνωρίσουν την ιστορία της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών Μητροπόλεως, Αθηνάς και Σταδίου και αποτελεί την «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της πόλης, αλλά και το παραδοσιακό εμπορικό τμήμα της. Στους δαιδαλώδεις, μικρότερους ή μεγαλύτερους, δρόμους της λειτουργούν περισσότερα από 2.500 καταστήματα με όλα τα είδη των προϊόντων. Παράλληλα, καθώς πολλοί δρόμοι έχουν πεζοδρομηθεί, σχηματίζεται μια σχετικά ήσυχη περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά καφέ, μικρά μπαρ και μοντέρνα εστιατόρια.

Οδός Μητροπόλεως

Ενώνει την πλατεία Συντάγματος με την πλατεία Μοναστηρακίου και διαθέτει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, κυρίως νεοκλασική. Η πλατεία Μητροπόλεως, στην οποία δεσπόζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Αθήνας,  προσφέρεται για ξεκούραση και στάση για καφέ, ενώ στη γραφική πλατεία Δημοπρατηρίου υπάρχουν ταβέρνες με παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. 

© GNTO/Y.SKOULAS

Οδός Ερμού

Έχοντας δίκαια το όνομα αυτό —ο θεός Ερμής ήταν ο προστάτης του εμπορίου- η Ερμού είναι από τις πρώτες οδούς που χαράκτηκαν από τους Κλεάνθη και Schaubert. Για περισσότερο από 60 χρόνια (από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 1960), αποτελούσε το κέντρο της γυναικείας μόδας. Σήμερα, εξακολουθεί ένα είναι ένα από τα καλύτερα σημεία της πρωτεύουσας για αγορές. Στα καταστήματα της οδού Λέκκα, ανάμεσα στις οδούς Περικλέους και Κολοκοτρώνη, καθώς και στις γειτονικές στοές, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ασημικών: κηροπήγια, μπολ, ανθοδοχεία και κοσμήματα. Πολλά από αυτά είναι ελληνικά χειροποίητα έργα. Επίσης, στις γραφικές οδούς Ευαγγελιστρίας και Αγίου Μάρκου υπάρχουν πολλά καταστήματα με ρούχα και παπούτσια, σε ιδιαίτερα ικανοποιητικές τιμές. Στο πρώτο τμήμα της οδού Ερμού (από την πλατεία Συντάγματος ως την οδό Αθηνάς) ξεχωρίζει ο βυζαντινός ναός της Καπνικαρέας, ενώ στο τελευταίο (από το Θησείο ως την οδό Πειραιώς) δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού.

Οδός Αθηνάς

Κεντρικός εμπορικός δρόμος, ο οποίος ενώνει την πλατεία Ομονοίας με την πλατεία Μοναστηρακίου ήταν από τους πρώτους οδικούς άξονες που χαράκτηκαν στη νεότερη Αθήνα. Πολύβουη και πολυσύχναστη τις περισσότερες ώρες της ημέρας, η οδός Αθηνάς είναι συνδεδεμένη, κυρίως, με το εμπόριο τροφίμων. Τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων κατακλύζεται από κόσμο και είναι διάχυτη η μυρωδιά των τροφίμων, των φρούτων, των μπαχαρικών και των ξηρών καρπών που πωλούνται εκεί, αντανακλώντας τη γοητεία των παζαριών της Ανατολής. Σχεδιασμένη στην προοπτική του βράχου της Ακρόπολης, διαθέτει πλήθος σημαντικών αρχιτεκτονημάτων του 19ου αι. και των πρώτων δεκαετιών του 20ου αι., ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό κέντρο της εικαστικής κίνησης, καθώς στη γύρω περιοχή λειτουργούν περισσότερες από δέκα αίθουσες τέχνης. 

© GNTO/Y.SKOULAS

Οδός Αιόλου

Πεζοδρομημένη σε μεγάλο μέρος, εκτείνεται από την οδό Πανεπιστημίου ως τη Ρωμαϊκή Αγορά (Πλάκα). Στη συμβολή με την οδό Σοφοκλέους βρίσκεται το νεόδμητο Κτήριο Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (2002), ένα από τα σημαντικότερα μοντέρνα αρχιτεκτονήματα της Αθήνας, που σχεδιάστηκε από Έλληνες αρχιτέκτονες, με σύμβουλο το διάσημο αρχιτέκτονα M. Botta.  Προχωρώντας προς την Πλάκα, θα συναντήσετε δύο θαυμάσιες εκκλησίες, που αξίζει να επισκεφθείτε: την Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα (1863 — στη γωνία με την ομώνυμη οδό) και την Αγία Ειρήνη (1847 — οδό Αθηναίδος) και οι δύο του αρχιτέκτονα Λ. Καυταντζόγλου. Γύρω από την Αγία Ειρήνη, που αποτέλεσε τον πρώτο μητροπολιτικό ναό της σύγχρονης Αθήνας, σχηματίζεται γραφική πλατεία, στην οποία λειτουργούν ανθοπωλεία και καφέ.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.visitgreece.gr/el/main_cities/athens_traditional_shopping_center

Πηγή: GNTO/www.visitgreece.gr