ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αύξηση 19% των ξένων επισκεπτών, τη θερινή περίοδο, στη Ρωσία
© Sputnik/Alexey Malgavko
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αύξηση 19% των ξένων επισκεπτών, τη θερινή περίοδο, στη Ρωσία

Αύξηση 19% κατέγραψε ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη Ρωσία τη θερινή περίοδο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία ανάλυσης ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys, έπειτα από την εξέταση στοιχείων τουλάχιστον 200.000 κρατήσεων (online και offline), που έγιναν σε ταξιδιωτικά γραφεία ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η αύξηση που σημειώθηκε, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οφείλεται, κυρίως, στην "εισροή" επισκεπτών από την αγορά της Κίνας, επισημαίνει — σε ανακοίνωσή του — ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ATOR).

«Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών σε κύριους ευρωπαϊκούς προορισμούς σημείωσε πτώση το καλοκαίρι. Αντίθετα, στη Ρωσία, η "εικόνα" είναι διαφορετική, καθώς καταγράφηκε σημαντική αύξηση 19% έναντι της θερινής περιόδου του 2015[….] Η "εικόνα" σε άλλες βασικές αγορές είναι πτωτική:  Γαλλία (-9,6%), Τουρκία (-26,7%), Γερμανία (-4,1%), Βέλγιο (-21,4%), Ιταλία (-2,6%), Ελβετία (-1,8%) και Αυστρία (-2,6%), ", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ATOR.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι, "η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των διεθνών αφίξεων στην Ισπανία (+ 10%), την Πορτογαλία (+ 5,2%), καθώς επίσης και από  χώρες οι οποίες, συνήθως, δεν "αναφέρονται" στις πρώτες θέσεις των βασικών προορισμών, όπως η Ιρλανδία (+18,1 %), Σκανδιναβία (+6,1%) και η Ρωσία  (+ 19%), εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην προτίμηση των Κινέζων επισκεπτών".

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ευρώπη σημείωσε πτώση την καλοκαιρινή περίοδο (-0,9%), ενώ, πέρυσι, είχε καταγράψει άνοδο 1,4%. Εξάλλου, την περασμένη πενταετία, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ευρώπη κατέγραφε, σταθερά, θετικό "πρόσημο", (+6,2%). Οι αναλυτές της  ForwardKeys, εκτιμούν ότι η πτωτική τάση στις αφίξεις των ξένων επισκεπτών είναι απόρροια των προβλημάτων ασφάλειας — χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ούτε το Euro 2016, αλλά ούτε και η αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών από μουσουλμανικές χώρες στη διάρκεια του Ραμαζανιού (+7,9%), δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την αρνητική τάση.

Ιδιαίτερα αισθητές εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων ήταν οι απώλειες σε επισκέπτες από   χώρες της Δυτικής Ευρώπης που καταγράφηκαν στις τουριστικές  αγορές της  Ιαπωνίας (-18%), των ΗΑΕ(-13%), της Νοτίου Αφρικής (-7,7%) και της Κίνας (-3,7%), όπως και  οι απώλειες που υπέστη η Ευρώπη, εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην Βραζιλία, καθώς φέτος το καλοκαίρι δεν την επισκέφθηκε ένας στους έξι βραζιλιάνους επισκέπτες που συνήθως επέλεγαν  την Ευρώπη.   

Σύμφωνα με την  ForwardKeys,  ένα άλλο στοιχείο που χαρακτήρισε τη φετινή περίοδο ήταν και η αλλαγή στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Για  παράδειγμα, ταξιδιώτες από τη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν ολοένα και περισσότερο στη νότια Ευρώπη (+11,7%), βρίσκοντας εναλλακτικούς — έναντι της Τουρκίας — τουριστικούς προορισμούς.

Πηγή: www.ria.ru