ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στην κατοικία των Ολύμπιων Θεών
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην κατοικία των Ολύμπιων Θεών

Ο Όλυμπος, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τοπόκλιμα με έντονες κλιματικές αλλαγές σε όλη του την έκταση. Αιφνίδιες θύελλες χιονοκαταιγίδες∙ πυκνές ομίχλες δυνατοί άνεμοι αλλά και ολόλαμπρες λιακάδες όταν ο Δίας έχει τα κέφια του…

Όλυμπος, το ιερό βουνό, ορόσημο της ελληνικής μυθολογίας∙ σύμβολο οικουμενικό∙εθνικός δρυμός αλλά και παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού. Αφετηρία και στόχος χιλιάδων ορειβατών από τα πέρατα της γης που αναζητούν τα κρυμμένα μυστικά του στις νεφελοσκέπαστες «αγάννιφες» κορφές του Μύτικα (2.917 μ.) και στο Στεφάνι ή θρόνο του Δία (2.909 μ.). Εδώ, φυλαγμένα καλά μέσα σε αξεδιάλυτα νέφη, είχαν τοποθετήσει οι Αρχαίοι Έλληνες τα παλάτια των «ευέξαπτων» θεών τους.

Μεικτά δάση από πεύκα, έλατα, δρυς, οξιές αλλά και σπανιότερα, όπως ίταμοι και ρόμπολα, τροφοδοτούν με νέκταρ και αμβροσία σπάνια φυτά μεσογειακού και αλπικού τύπου, αρπακτικά πουλιά και ζώα του δάσους με «βασιλιά» το αγριόγιδο που συναντάται στις κατακόρυφες βραχοπλαγιές της αλπικής ζώνης.

Στα βουνά των θεών και των ανθρώπων

Το χειμώνα το βουνό καλύπτεται από χιόνια και η ανάβαση απαιτεί γνώση, εμπειρία και το σωστό εξοπλισμό. Πιο φιλόξενος και προσιτός γίνεται την περίοδο από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ανάβαση στον Όλυμπο χρειάζεται καλή προετοιμασία, πειθαρχία, προσοχή αλλά και σεβασμό για να σας δεχθεί στην αγκαλιά του και να ανακαλύψετε τη μυθική του γοητεία.

Βαδίζοντας στα μονοπάτια των αρχαίων θεών

Οι διαδρομές που διατρέχουν τον Όλυμπο είναι πολλές και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Ξεκινήστε τη μύησή σας στη μυθική αφετηρία του κόσμου ακολουθώντας την πιο κλασική —ιδανική για τους μη έμπειρους διαδρομή — από την περιοχή Μύλοι (πολύ κοντά στο Λιτόχωρο Πιερίας) μέχρι τη θέση Πριόνια στα 1.100 μ. Από τους Μύλους ξεκινά το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4 που διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα, την πύλη που οδηγεί στην καρδιά του βουνού.

Η πυκνή βλάστηση δημιουργεί παιγνίδια με το φως…Πανέμορφοι καταρράχτες και χείμαρροι κυλούν τα «θυμωμένα» νερά τους δημιουργώντας υδάτινες πτυχώσεις στις κάθετες ορθοπλαγιές. Ίχνη άγριας ζωής σημαδεύουν το μονοπάτι….παράξενες κραυγές τρομαγμένων πουλιών σημαίνουν συναγερμό στα βήματα «απρόσκλητων» επισκεπτών…θεόρατα δέντρα μοιάζουν να μας παγιδεύουν σε ένα ονειρικό σκηνικό στα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας. Εδώ θα συναντήσουμε το Σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος, καθώς και την Ιερά Μονή του Αγίου —αξιόλογο κτίσμα του 15ου αιώνα- ανοιχτή για τους προσκυνητές από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Από τη θέση Πριόνια ξεκινά ακόμη ένα κλασικό δρομολόγιο που μετά από τρεις περίπου ώρες θα μας οδηγήσει στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός στα 2.100 μ.

Η διαδρομή προς το καταφύγιο δυσκολεύει αισθητά. Ο αέρας παγωμένος…οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται από την έντονη προσπάθεια. Ακολουθώντας την καλή σήμανση του μονοπατιού ορειβατώντας ρυθμικά —μια πολύχρωμη κορδέλα σε λευκό φόντο- φτάνουμε στο φιλόξενο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός. Ευκαιρία για ξεκούραση και ανασύνταξη δυνάμεων μέσα σε ένα θαυμάσιο φυσικό «μπαλκόνι» περιτριγυρισμένο από εντυπωσιακά αιωνόβια ρόμπολα που αντιστέκονται στις κακοκαιρίες με όλη τους τη δύναμη.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Στόχος μας η κορυφή

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής (καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός- Σκάλα-Μύτικας) είναι σίγουρα και το πιο απαιτητικό καθώς το μονοπάτι ανηφορίζει σημαντικά. Μετά από μια ώρα απαιτητικής ορειβασίας μέσα στο γυμνό αλπικό τοπίο φτάνουμε στην κορυφή Σκάλα. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Ο στόχος είναι πλέον κοντά!

Ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια στα βράχια αγγίζουμε την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδας ολόκληρης. Το Μύτικα! Χάος και δέος μπροστά στη μεγαλειώδη πανοραμική θέα. Από εδώ μπορούμε να αγναντέψουμε —αν ο Δίας σηκώσει το μανδύα του- τη μισή Ελλάδα και να αφουγκραστούμε το δυνατό ήχο της απόλυτης σιωπής.

Κατακτητής ή κατακτημένος;

Τόσο μεγάλη και καθολική είναι η γοητεία του Ολύμπου που τα συναισθήματα και η λογική μπλέκονται σε ένα παιγνίδι αμφίδρομης εξουσίας και ακατανίκητης έλξης που θα σας οδηγήσει ξανά και ξανά να ανακαλύψετε μέσα από τις πολλές εναλλακτικές του διαδρομές την ψυχή του θρυλικού κατακτητή σας!

Διαδρομές και καταφύγια υπάρχουν πολλά…

Διαδρομές στον Όλυμπο υπάρχουν πάρα πολλές. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας και τη φυσική σας κατάσταση μπορείτε να δοκιμάσετε ενδεικτικά —και κατά βαθμό δυσκολίας- τις:

•Λιτόχωρο — Γκόλνα — Πηγή Καστανιάς — Λιτόχωρο
•Κρεβάτια Βροντούς — Παπά Αλώνι — Αγία Τριάδα
•Γκόρτσια — Πετρόστρουγκα — Οροπέδιο Μουσών
•Οροπέδιο Μουσών — Κορυφές
•Ξερολάκκι — Ρέμα Ναούμ — Οροπέδιο Μουσών

Εννέα κυρίως καταφύγια θα σας υποδεχθούν στον Όλυμπο. Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.visitgreece.gr/el/activities/land_sports/mountaineering-hiking/mountaineering_on_olympus

Πηγή: GNTO/www.visitgreece.gr