ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρωσία: Η υποτίμηση του ρουβλίου έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού
© Sputnik/Eugene Odinokov
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρωσία: Η υποτίμηση του ρουβλίου έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού

Η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος (ρούβλι) έκανε ελκυστικά  για τους ξένους επισκέπτες τα ταξίδια στη Ρωσία και, αυτή η κατάσταση πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Οργανισμού Τουρισμού (Rostourism)  Σεργκέι Κόρνεγιεφ.

«Η υποτίμηση του ρουβλιού μας έδωσε την ευκαιρία να παράσχουμε (στους επισκέπτες) μία μεγαλύτερη ποικιλία υποδομών σε περισσότερο προσιτές και ελκυστικές τιμές. Είναι μια ιδιάζουσα  κατάσταση, η οποία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης, η οποία, θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν οι τιμές, καθώς αυτό ‘υπαγορεύουν'  οι νόμοι της αγοράς. Είναι η κατάλληλη  στιγμή για τους  ξένους να ταξιδέψουν   στη Ρωσία, εκμεταλλευόμενοι αυτή την ‘'ειδική προσφορά", καθώς μπορούν  με τα ίδια χρήματα που θα ξόδευαν σε άλλες εποχές να βγουν πιο κερδισμένοι»  δήλωσε ο κ. Κόρνεγιεφ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, οι φόβοι  για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ήταν υπερβολικοί. «Πράγματι, υπήρξε πτώση, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να φοβίσεις τους τουρίστες, που δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική κατάσταση. Εάν μιλάμε για αριθμούς, το πρώτο εξάμηνο (του τρέχοντος έτους) καταγράφηκε αύξηση σχεδόν 20% στο ''πεδίο''  του οργανωμένου τουρισμού, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Βέβαια, την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε μείωση του επαγγελματικού τουρισμού εξαιτίας της ατονίας που υπήρξε στις οικονομικές σχέσεις. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση που σημειώθηκε ήταν της τάξεως του  6%, που είναι μια καλή δυναμική.  Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ασφαλώς τα πράγματα θα είναι καλύτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρόεδρο του Ρωσικού Οργανισμού Τουρισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Rosturizm επιχειρεί να αξιοποιήσει την παρούσα κατάσταση, με στόχο να προσελκύσει ξένους τουρίστες στη Ρωσία, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να θέλουν να ξανάρθουν. «Σε συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες καταρτίζουμε νέες τουριστικές διαδρομές. Υπάρχουν νέα προγράμματα, νέες ιδέες. Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να συνδυάσουμε τουριστικά πακέτα. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έφθασε στην Αγία Πετρούπολη, πήγε στο Πσκοφ, Νίζνι Νόβγκοροντ ή "ασημένιο περιδέραιο". Και μετά γύρισε πίσω για να πάει κάπου αλλού. Γι' αυτόν τον λόγο, ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας να προτείνουν  πάντα,  κάτι καινούργιο, να κάνουν νέες τουριστικές προτάσεις, με μακροπρόθεσμη προοπτική», δήλωσε ο κ. Κορνέγιεφ.

Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που θα προσελκύσει  τουρίστες στη Ρωσία θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2018. Η παρουσίαση των τουριστικών δυνατοτήτων που έχουν οι 11 πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ, έγινε στο Παρίσι, στο πλαίσιο της μεγάλης τουριστικής έκθεσης IFTM TOP RESA.

«Για εμάς, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια πολύ καλή διαφημιστική ευκαιρία να αναδείξουμε τις μεταφορικές και ξενοδοχειακές υποδομές μας, αλλά, παράλληλα και να τις αναβαθμίσουμε. Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί, θα ολοκληρωθεί και, οι υποδομές θα παραμείνουν. Αυτή η "εξέλιξη" θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό καθώς, η εγχώρια βιομηχανία θα "αποκτήσει" πολύ καλύτερες υποδομές για τους επισκέπτες από τη Ρωσία και το εξωτερικό" είπε ο κ. Κόρνεγιεφ.

Σημείωσε δε, ότι, θα δοθεί έμφαση στον προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Για πολλούς  το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι απλά μια πρόφαση για να επισκεφθούν τη Ρωσία και, πρέπει να δουλέψουμε έτσι ώστε αφού την επισκεφθούν να θέλουν να ξανάρθουν» όπως είπε ο κ. Κόρνεγιεφ.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη προσοχή δίνεται στο πως θα κάνουμε την εγχώρια τουριστική βιομηχανία  περισσότερο ελκυστική για τους ξένους επισκέπτες. Όπως είπε ο κ. Κόρνεγιεφ, πέρα από τα βασικά θέματα της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης των ξένων επισκεπτών, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να προσέξουμε, όπως για παράδειγμα, η ευκολότερη πρόσβαση των ξένων επισκεπτών στα  εστιατόρια και η μετάφραση του μενού σε ξένες γλώσσες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η τοπική κουζίνα είναι μια από τις πολλά υποσχόμενες κατευθύνσεις και, όπως είπε ο κ. Κόρνεεφ, «αυτό αφορά ιδιαίτερα του γάλλους, έχουμε πολλά ενδιαφέροντα πιάτα: ρωσικά, από τον Καύκασο, τα Ουράλια, τη Σιβηρία, την Άπω Ανατολή και πιάτα μαγειρικής των Τατάρων. Όλα αυτά προσελκύουν πολλούς τουρίστες κι είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν περαιτέρω»

Επισήμανε, επίσης, ότι στις 7 Δεκεμβρίου στο Παρίσι θα γίνουν τα εγκαίνια του γραφείου ρωσικού τουρισμού VisitRussia, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες για τις τουριστικές ευκαιρίες στη Ρωσία.

Πηγή: www.ria.ru