ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
City break σε πόλεις “διαμάντια”
© Sputnik/Aleksey Danichev
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

City break σε πόλεις “διαμάντια”

Κάθε ελληνική πόλη έχει το δικό της ιδιαίτερο χρώμα και τον εντελώς δικό της αστικό χαρακτήρα. Ακόμα και πόλεις που απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους έχουν να επιδείξουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και χαρίσματα.Η μακραίωνη ιστορία κάθε ελληνικής πόλης και οι τοπικές παραδόσεις δημιουργούν έναν αστικό πολιτισμό, πλούσιο σε αποχρώσεις.

Ο τουρισμός πόλεων — ή City Break σύμφωνα με τον διεθνή όρο — είναι μία ανερχόμενη τάση, που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να "εξερευνήσουν" αναπάντεχους συνδυασμούς διαφορετικών μορφολογικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών των πόλεων, που τις καθιστούν ιδιαίτερα σαγηνευτικές.

Οι περισσότερες παραθαλάσσιες πόλεις, συνήθως, βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από ορεινούς προορισμούς. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, ο Βόλος, η Καλαμάτα, η Πάτρα, η Ναύπακτος είναι μερικές μόνο από αυτές. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί αμέτρητες εμπειρίες, να γνωρίσει τοπία μοναδικής ομορφιάς και να απολαύσει τελείως διαφορετικές όψης της φύσης, σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ μικρές μετακινήσεις.

Η Καβάλα για παράδειγμα, είναι μια καθαρά θαλάσσια πόλη. Το γοητευτικό παραλιακό της μέτωπο προσφέρει τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να απολαύσει τόσο τις αστικές παραλίες και το γραφικότατο λιμάνι, όσο και τα ακρογιάλια που ξανοίγονται λίγο πιο έξω, όπως το Παλιό, τη Νέα Ηρακλείτσα, τη Νέα Πέραμο, και πολλά ακόμα• ταυτόχρονα, σε πολύ μικρή απόσταση, βρίσκονται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και το Παγγαίο, ένα μαγικό βουνό γεμάτο αρχαίες μνήμες, περίλαμπρα βυζαντινά μοναστήρια και παραδοσιακούς οικισμούς, μέσα σε μία φύση οργιαστική και αειφόρα. Και αν κάποιος θέλει να γνωρίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή, μπορεί να βρεθεί με το ferry boat στο νησί της Θάσου σε λιγότερο από μια ώρα.

Οι ελληνικές πόλεις χαρακτηρίζονται από συνδυασμούς γεμάτους συγκινήσεις. Ακόμη και η Αθήνα, μια πόλη που τη γνωρίζει όλος ο κόσμος, κρύβει αναπάντεχες εκπλήξεις. Τα περιαστικά της δάση είναι φορτισμένα με θρύλους και την αχλή της ανέγγιχτης φύσης. Ένας περίπατος στην Καισαριανή, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, είναι μια κατάβαση στο χρόνο. Ο χώρος δονείται από τους αρχαίους ύμνους προς τιμήν της Άρτεμης Συσσαριανής, όπως είναι το παλαιό όνομα της περιοχής• μέσα στο απέραντο δάσος του φωλιάζουν μονές όπως αυτή του Αστερίου και εκκλησάκια λαξευμένα στο βράχο, όπως αυτό του Αγίου Αντωνίου.

Οι ελληνικές πόλεις αγαπούν τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες. Μεγάλα φεστιβάλ, αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς από όλο το φάσμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, συναυλίες και θεατρικά δρώμενα είναι σύνηθες φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα. Ο επισκέπτης έχει, έτσι, την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την εικαστική πρωτοπορία, με μεγάλους μουσικούς ερμηνευτές, με θεατρικά σχήματα παγκόσμιας φήμης, να γνωρίσει μία σύγχρονη πραγματικότητα γεμάτη αισιοδοξία και λάμψη. Οι ελληνικές πόλεις δεν κοιμούνται ποτέ. Η φιλόξενη διάθεση των Ελλήνων, ο ανοιχτόκαρδος χαρακτήρας τους και η ανθρωποκεντρική τους αντίληψη θα κάνουν τον επισκέπτη να νιώσει πως βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους. Όμορφα μαγαζιά, νυχτερινά κέντρα, ξενοδοχεία πολυτελείας και ζεστοί ξενώνες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσει κάποιος τη διαμονή του στις ελληνικές πόλεις.

Περισσότερες πληροφορίες:  http://www.visitgreece.gr/el/citybreak

Πηγή: GNTO/www.visitgreece.gr