ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα δώρα του Διονύσου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα δώρα του Διονύσου

Η οινική παράδοση της Ελλάδας χάνεται στο βάθος του χρόνου. Όλη η αρχαία θρησκευτικότητα είχε ως κέντρο της το θαυμαστό αμπέλι και τον έξοχο χυμό του, τον οίνο. Η ιερή μέθη, ενταγμένη μέσα στον κύκλο των εποχών, λειτουργούσε απελευθερωτικά για την ανθρώπινη συνείδηση. Η αμπελουργική τέχνη και η μέριμνα για την αποθήκευση και τη διανομή του οίνου ήταν πολλές φορές ιερατικό καθήκον, όπως επί παραδείγματι στην Αρκαδία, όπου ειδικό τάγμα ιερέων, οι Μελιαστές, είχαν αναλάβει αυτές τις υποχρεώσεις. Η Θάσος, η οποία ήδη από την αρχαιότητα ήταν πασίγνωστη για το κατακόκκινο, παχύρρευστο κρασίτης, συμμετείχε προνομιακά στην αθηναϊκή συμμαχία, ακριβώς λόγω αυτής της οινικής παραγωγής.

Κάθε περιοχή της Ελλάδας περηφανεύεται για τις δικές του, ξεχωριστές ποικιλίες αμπέλου και οίνου. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα των νησιών, με τα άνυδρα αμπέλια, δημιουργεί εξαιρετικά αρωματικές ποικιλίες, όπως της Σαντορίνης, της Πάρου, της Ζακύνθου, της Κρήτης, της Σάμου. Η ηπειρωτική χώρα έχει εξαίσιες ποικιλίες, τόσο παραδοσιακές, όσο και «κοσμοπολίτικες». Οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί αποτελούν μια ιδιαίτερη κοινότητα, που χαρακτηρίζεται από το πάθος για το αντικείμενο και την αμέριστη φροντίδα για το τελικό προϊόν.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα ο οινικός τουρισμός καθότι η Ελλάδα είναι ενταγμένη στους ευρωπαϊκούς δρόμους του κρασιού. Σε δεκάδες ανέρχονται οι επισκέψιμοι αμπελώνες και τα οινοποιεία, που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον μαγικό κόσμο του αμπελιού και του κρασιού, να γνωρίσει παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους οινοποιίας και να δοκιμάσει εκλεκτά ελληνικά κρασιά, σε συνδυασμό με παραδοσιακές γεύσεις.

Οι δρόμοι του κρασιού

Οι δρόμοι του κρασιού στην Ελλάδα διέρχονται μέσα από τις σημαντικότερες αμπελουργικές και οινοποιητικές περιοχές• έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον ταξιδιώτη να απολαύσει εξαιρετικά κρασιά, μικρής παραγωγής, βιολογικής καλλιέργειας, βραβευμένα και καταξιωμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς, ακριβώς στον τόπο παραγωγής τους.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Οι δρόμοι του κρασιού στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνουν τις σημαντικότερες οινοπαραγωγές περιοχές. Στη Θράκη διέρχονται από τον Έβρο, τη Σαμοθράκη, τη Ροδόπη και την Ξάνθη. Στη Μακεδονία οι δρόμοι του κρασιού συμπεριλαμβάνουν την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τηνΗμαθία και την Πιερία. Στη Θεσσαλία συμμετέχουν στο δίκτυο του κρασιού ηΛάρισα, η Μαγνησία, οι Βόρειες Σποράδες, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Από την Ήπειρο συμμετέχουν τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία. Στα Ιόνια νησιά, οι δρόμοι του κρασιού περιλαμβάνουν την Κέρκυρα, τους Παξούς, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο. Στη Στερεά Ελλάδα συμμετέχουν η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Σκύρος και η Αττική. Στην Πελοπόννησο ανήκουν στους δρόμους του κρασιού η Κορινθία, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αρκαδία, η Αργολίδα και τα Κύθηρα. Από τα νησιά του Αιγαίου συμμετέχουν η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, όλα τα Δωδεκάνησα, όλες οι Κυκλάδες και, βέβαια, η Κρήτη.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.visitgreece.gr/el/gastronomy/greek_wines/the_gifts_of_dionysus

 

Πηγή: GNTO/www.visitgreece.gr