ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Γιατί οι ξένοι θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία;
© Sputnik/Evgeny Odinokov
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γιατί οι ξένοι θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία;

της Αναστασία Μέλνικοβα, σχολιαστής του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Πρακτορείου «Η Ρωσία σήμερα»

Οι ρώσοι τουριστικοί πράκτορες που ασχολούνται με τον εισαγόμενο τουρισμό, έχουν ''κυριευθεί'' θα έλεγε κανείς από έναν μικρό πανικό, καθώς ενώ οι ροές ξένων τουριστών εξακολουθούν να αυξάνονται, σε ορισμένες περιφέρειες της Ρωσίας αρχίζει να γίνεται αισθητή η έλλειψη σε καλά ξενοδοχεία και σε προσωπικό που γνωρίζει ξένες γλώσσες.

Αυτή την περίοδο ξεναγοί και προσωπικό ξενοδοχείων, που ξέρουν για παράδειγμα κινέζικα, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πρόβλημα να βρουν δουλειά.

Εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουν στο εξωτερικό και είναι έτοιμοι να ξοδέψουν χρήματα, για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και είδη πολυτελείας σε χώρες του εξωτερικού, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, την οποία μπορούν να επισκεφθούν με τουριστικό γκρουπ χωρίς βίζα, με βάση το καθεστώς ανταλλαγής βίζας.

«Μετά την άρση των περιορισμών που αφορούν την έκδοση βίζας, γεμίσαμε στην κυριολεξία τουρίστες, που δεν έφθασαν μόνο από την Κίνα αλλά και από τη Νότια Κορέα, το Ισραήλ, τη Λατινική Αμερική. Η αύξηση των τουριστικών ροών από τις χώρες αυτές, φθάνει έως και 40% ετησίως, λέει ο Λεονίντ Μάρμερ, Γενικός διευθυντής του κορυφαίου τουριστικού γραφείου που εξειδικεύεται στον εισαγόμενο τουρισμό «Intourist Thomas Cook». Το 2015, η εταιρεία μας είχε αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό της τάξεως του 13%, σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και φέτος θα έχουμε αύξηση».

«Φέτος, ήρθαν περισσότεροι επισκέπτες από όλες τις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε" λέει ο Βαντίμ Κιριούχιν, επικεφαλής του τμήματος εισαγόμενου τουρισμού του «Svoy TS» (ταξιδιωτικό γραφείο εισαγόμενου και εσωτερικού τουρισμού). Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των τουριστών από το Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια: το 2015, η αύξηση αυτή ήταν της τάξεως του 20-25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το 2014 που ήταν της τάξεως 10-15%. Στο Ιράν έχει δημιουργηθεί σαφώς μια πολύ θετική εικόνα για την Ρωσία, στις εφημερίδες υπήρξαν θετικά σχόλια, άρθρα, ενώ οι Ιρανοί δείχνουν ενδιαφέρον για τη χώρα μας» προσθέτει.

Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον για ταξίδια με προορισμό τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Svoy TS» αυξήθηκε στη Γαλλία, το Βέλγιο και κυρίως στην Ισπανία (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%).

«Νομίζω πως ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η Ρωσία ήταν δημοφιλής για τους τουρίστες. Οι ισπανοί εταίροι μας, έκπληκτοι μας λένε ότι, απλώς παρατηρείται και πάλι μια έξαρση ενδιαφέροντος για τη Ρωσία", δηλώνει ο Βαντίμ Κιριούχιν και προσθέτει πως "οι ευρωπαίοι εταίροι μας λένε και κάτι ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον, ότι στη χώρα σας υπάρχει ασφάλεια".

Η απότομη υποτίμηση του ρουβλίου το 2014 είχε ως συνέπεια να μειωθεί γενικά το κόστος των τουριστικών υπηρεσιών για τους ξένους τουρίστες με αποτέλεσμα οι διακοπές στη Ρωσία να είναι συμφέρουσες και οικονομικές.

Στις πρώτες θέσεις των δημοφιλών προορισμών παραμένουν η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη.

Στις ξεναγήσεις που γίνονται στην πρωτεύουσα, συχνά προστίθεται και μια επίσκεψη στις κοντινές πόλεις, όπως για παράδειγμα στο Σεργκιέφ Ποσάντ κοντά στη Μόσχα, ή στο Πούσκιν, στο Παβλόφσκ και Πέτεργκοφ κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Εκτός από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, είναι δημοφιλείς και οι επισκέψεις στο Σότσι, όπως και τα ταξίδια με τον Υπερσιβηρικό και φυσικά όχι μόνο τα ταξίδια πρώτης θέσης με βαγόνια πολυτελείας (όπου το κόστος υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ), αλλά και τα ταξίδια οικονομικής θέσης, με τους συνηθισμένους Ρωσικούς σιδηροδρόμους.

Αυτή τη στιγμή τόσο τα ρωσικά όσο και τα διεθνή τουριστικά γραφεία δείχνουν ενδιαφέρον για την τουριστική προοπτική που έχει η πόλη Καζάν, στο Ταταρστάν.

«Στην ουσία το Καζάν γίνεται η τρίτη, ισότιμη τουριστική ''πρωτεύουσα'' της Ρωσίας» θεωρεί ο Λεονίντ Μερμερίζ εκ μέρους του γραφείου «Intourist Thomas Cook», ο οποίος επισημαίνει, ότι η έλλειψη απευθείας πτήσεων των ξένων αεροπορικών εταιρειών από το εξωτερικό με προορισμό το Καζάν, είναι ο μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας που εμποδίζει την ταχεία ανάπτυξη των τουριστικών ροών προς αυτόν τον προορισμό».

Το τουριστικό ενδιαφέρον προσελκύουν και οι επισκέψεις στις πόλεις του "Χρυσού Δακτυλίου" και οι κρουαζιέρες με ποταμόπλοια. Ένας προορισμός με προοπτική, είναι το λεγόμενο "Αργυρό περιδέραιο" της Ρωσίας, που περιλαμβάνει 11 βορειοδυτικές περιοχές της Ρωσίας (με επίκεντρο την Αγία Πετρούπολη).

Η κατάσταση με τον τουρισμό στην Κριμαία, βελτιώνεται διαρκώς, τα έσοδα του κλάδου αυξάνονται, όπως τα φορολογικά έσοδα που εισρέουν στον προϋπολογισμό από τον τουρισμό.

Το ρεκόρ, που είχε σημειωθεί το 2013, με τα 6 εκατομμύρια τουρίστες, είναι πιθανόν ότι θα καταρριφθεί. «Η σεζόν, αναμφίβολα έκλεισε με επιτυχία, και είναι πολύ πιθανόν, ότι θα υπερβούμε τον αριθμό των 6 εκατομμυρίων (τουριστών ετησίως), εκτιμά ο πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ.

Προς το παρόν την Κριμαία ανακαλύπτουν μεμονωμένοι τουρίστες, κυρίως εκείνοι που κλείνουν μόνοι τους τα ξενοδοχεία και προγραμματίζουν τα ταξίδια τους. Υπάρχει, βέβαια και το ενδιαφέρον από μέρους των τουριστικών πρακτορείων.

«Ενδιαφέρονται για τη Κριμαία και οι ευρωπαίοι. Ωστόσο εξαιτίας των κυρώσεων, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την διοργάνωση τέτοιων ταξιδίων, λέει ο Βαντίμ Κιριούχιν, προσθέτοντας ότι συγκεκριμένη ζήτηση για τη διοργάνωση ταξιδίων στην Κριμαία υπήρξε από την Ταϋλάνδη και το Ιράν».

Επίσης και οι Ιταλοί έδειξαν ενδιαφέρον για την Κριμαία. «Οι ιδιοκτήτες μεγάλων ιταλικών εταιρειών, μας ζήτησαν να τους διοργανώσουμε πακέτα διακοπών στην Κριμαία για το επόμενο καλοκαίρι. Θα ήθελαν με τις οικογένειες τους και με τους οικείους να έρθουν για διακοπές στην Κριμαία», δήλωσε ο πρόεδρος της Διοίκησης του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ Αντρέι Ναζάροφ.

Μια μεγάλη αντιπροσωπεία ιταλών βουλευτών και επιχειρηματιών, από το Βένετο, την Λιγουρία, την Λομβαρδία, την Εμιλία Ρομάνα και τη Τοσκάνη, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Κριμαία.

Προβλήματα του εισαγόμενου τουρισμού στη Ρωσία

«Αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλά προβλήματα που σχετίζονται με το θέμα της διαμονής τουριστών, ιδιαίτερα στην Αγία Πετρούπολη. Δεν επαρκούν τα ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν όλα τα τουριστικά γκρουπ κι αυτό συνιστά απλώς μια καταστροφή, ιδιαίτερα την περίοδο της υψηλής σεζόν, λέει ο Βίκτορ Κιριούχιν, επισημαίνοντας ότι "μερικές φορές αναγκαζόμαστε να ακυρώσουμε τουριστικά γκρουπ".

Στην Αγία Πετρούπολη, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των ρώσων τουριστικών πρακτόρων, αυτή τη στιγμή παρατηρείται έλλειψη σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ιδιαίτερα σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Στη Μόσχα προς το παρόν είναι πιο εύκολο να βρεθούν λύσεις, για την διαμονή τουριστικών γκρουπ και μάλιστα σε καθόλα ανταγωνιστικές τιμές.

Εκτός από το πρόβλημα που παρατηρείται με την έλλειψη καλών ξενοδοχείων, δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες τουριστικές υποδομές, ιδιαίτερα σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από το κέντρο, υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις ξένων αεροπορικών εταιρειών στις περιφέρειες της Ρωσίας, ενώ τα εισιτήρια των ρωσικών αερομεταφορέων στο εσωτερικό της χώρας είναι σχετικά ακριβά.

Επίσης, προς το παρόν η ποιότητα των υπηρεσιών στις περιφέρειες δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των απαιτητικών ξένων τουριστών.

Παρόλα αυτά με όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν την χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή αυξημένο και τα ρωσικά τουριστικά γραφεία, όπως είναι αυτονόητο, δεν θέλουν να χάσουν τα πιθανά οικονομικά οφέλη που θα είχαν από τον εισαγόμενο τουρισμό.

Πηγή: www.ria.ru