ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρωσία: Σημαντική μείωση των τουριστικών ροών προς την Τουρκία
© Sputnik/Valery Melnikov
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρωσία: Σημαντική μείωση των τουριστικών ροών προς την Τουρκία

Μείωση άνω του 90% κατέγραψαν οι τουριστικές ροές από τη Ρωσία προς την Τουρκία, τους πρώτους μήνες του 2016, γεγονός που συνέβαλε στη διαμόρφωση των τουριστικών εσόδων της Τουρκίας.

Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο του 2016, οι ροές των Ρώσων τουριστών προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 60%, ενώ το μερίδιο τους στην τουριστική αγορά ήταν  7,3%, επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria Novosti.

Οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είχαν διακοπεί για μια περίοδο εννέα μηνών, εξαιτίας της κρίσης που δημιουργήθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη τον Νοέμβριο του 2015, ενός  ρωσικού μαχητικού βομβαρδιστικού SU-24 από τουρκικό μαχητικό, στον εναέριο χώρο της Συρίας, προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Υπογραμμίζεται δε, ότι, τα τουριστικά έσοδα στην Τουρκία, υπό το πρίσμα της μείωσης των ξένων τουριστών μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2016 κατά 32,7 %, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, φθάνοντας τα 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας. 

Τα τουριστικά έσοδα, που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη μείωση του ελλείμματος  του ισοζυγίου πληρωμών, ανήλθαν το 2015 σε περίπου στα 31,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά το τρέχον έτος ο τουριστικός κλάδος στην Τουρκία  βιώνει μια σοβαρή κρίση εξαιτίας των υφιστάμενων τρομοκρατικών απειλών  και της επιδείνωσης στις σχέσεις της με την Ρωσία, τονίζεται. 

Ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε την περίοδο του τρίτου τρίμηνου κατά 30,7%, φθάνοντας τα 12 εκατομμύρια τουρίστες, από τους οποίους το  78,5%  ήταν ξένοι και το21,5% τούρκοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Το κόστος κάθε ταξιδιού ήταν κατά μέσο όρο 686 δολάρια. Στους πρώτους εννέα μήνες του 2016 ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του  2015 κατά 31,9%, φθάνοντας τα 20,2 εκατομμύρια τουρίστες.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στις τουριστικές ροές προς την Τουρκία κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, είχαν οι γερμανοί τουρίστες με 14, 8%, παρότι ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 36,1 % σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015. Η Μεγάλη Βρετανία κατέλαβε την δεύτερη θέση με ποσοστό 9,2 %, ενώ ο αριθμός των βρετανών τουριστών μειώθηκε  τον Σεπτέμβριο κατά 35,5%.

Πηγή: www.ria.ru