ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κάστρα, οι “φρουροί” της Πελοποννήσου
© mythicalpeloponnese.gr
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κάστρα, οι “φρουροί” της Πελοποννήσου

Υπάρχουν κάποια σημεία που σου δίνουν μια σφαιρική εικόνα για το μυθικό τόπο που τον νιώθεις δικό σου.Τα κάστρα αποτελούν ένα ακόμη κομμάτι της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου.

Κάστρο Μυστρά

Αν θες να εξερευνήσεις μια από τις πιο σημαντικές υστεροβυζαντινές πόλεις, τότε πρέπει να επισκεφτείς το Κάστρο του Μυστρά. Βρίσκεται σε ένα βραχώδη λόφο βόρεια του Ταϋγέτου, 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, αποτελεί το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα. Πλέον, με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Unesco, ο Μυστράς αποτελεί πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αυτό είναι ολοφάνερο από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί. Χτίστηκε το 1249, από το Γουλιέλμο Β' Βιλλεαρδουίνο, στην κορυφή του λόφου της βυζαντινής καστροπολιτείας και, στη συνέχεια, γύρω του δημιουργήθηκε ο Μυστράς, η πρωτεύουσα του Δεσποτάτου. Ο Μυστράς απέχει 6 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη. Το κάστρο έχει 2 εισόδους, από την Άνω και την άτω Πόλη, με μεγάλο parking και στα δύο σημεία.

© www.mythicalpeloponnese.gr

Κάστρο Μπούρτζι

Αν δεν θες μόνο να ακούς για πειρατικές επιδρομές, μπορείς να τις ζήσεις στο Μπούρτζι. Ανακάλυψε ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα όπου στο κέντρο ορθώνεται ένας ψηλός πύργος με χαμηλούς ημικυκλικούς πύργους για κανόνια. Ο πύργος είναι τριώροφος και οι κινητές σκάλες οδηγούν από τον ένα όροφο στον άλλο. Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Ναυπλίου και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης που θα σου αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του. Χτίστηκε το 1473 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Gambello και είναι ένα ενετικό πυργοσύμπλεγμα που καταλαμβάνει όλη τη νησίδα του Ναυπλίου. Ένα κάστρο-φρούριο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Β' ενετική κυριαρχία και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Το κάστρο έχει εύκολη πρόσβαση από την πόλη του Ναυπλίου. Ο χώρος είναι επισκέψιμος με βαρκάκι από το λιμάνι του Ναυπλίου.

© mythicalpeloponnese.gr

Κάστρο Παλαμήδι

Αν θες να περάσεις από χιλιάδες κύματα ιστορίας, τότε μπορείς να κάνεις ένα πέρασμα από το Κάστρο του Παλαμηδίου. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Ναυπλίου, πάνω σε ένα λόφο 216 μέτρων, και είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας. Μπορεί να έχει 999 σκαλιά, αλλά αξίζει ο κόπος από το πρώτο σκαλοπάτι. Χτίστηκε το 1687 από τους Ενετούς και αποτελεί τυπικό μπαρόκ φρούριο, ενώ το όνομά του το πήρε από τον τοπικό ήρωα Παλαμήδη, γιο του Ναυπλίου. Ένα κάστρο που πέρασε από πολλά χέρια, πριν φτάσει στα χέρια των Τούρκων. Στη συνέχεια, μια ομάδα ελλήνων πολεμιστών το κατέλαβε το 1822. Μάλιστα, μέσα στο φρούριο θα βρεις το κελί του Κολοκοτρώνη, αλλά και το ανάγλυφο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου που μαρτυρούν ζωντανά την ιστορία του κάστρου. Το κάστρο είναι προσβάσιμο οδικώς, αλλά και από τα 999 σκαλοπάτια από το Ναύπλιο.

© mythicalpeloponnese.gr

Κάστρο Μεθώνης

Αν θες να επισκεφτείς έναν ουσιαστικό τουριστικό πόλο έλξης με ιστορική σημασία που αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές καστροπολιτείες της Ελλάδας, τότε το κάστρο της Μεθώνης θα σε γοητεύσει. Βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο, κερδίζοντας τις εντυπώσεις σου με την πρώτη ματιά. Χτίστηκε το 1209 μ.Χ. από τους Ενετούς και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο οχυρωμένο νησάκι Μπούρτζι. Ένα κάστρο που διεκδήκησαν Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί γιατί υπήρξε κομβικό πέρασμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ενώ είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα καστροπολιτείας στην Ελλάδα. Η πρόσβαση είναι εύκολη από τη Μεθώνη και απέχει 61 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Υπάρχει άνετος χώρος parking κοντά στην είσοδο του κάστρου.

© mythicalpeloponnese.gr

Κάστρο Ακροκορίνθου

Αν θες να επισκέφτεις ένα από τα αρχαιότερα κάστρα της Ελλάδας, τότε πρέπει να "χαιρετήσεις" το κάστρο που θεωρήθηκε το αγαπημένο ορμητήριο του θεού Ήλιου. Στο Κάστρο της Ακροκορίνθου θα απολαύσεις στοιχεία από διάφορες εποχές, καθώς έχει έντονα χαρακτηριστικά μυκηναϊκής, κλασικής, βυζαντινής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Είναι γνωστό κι ως ο "Παντεπόπτης της Πελοποννήσου" και σου προσφέρει μια θέα γεμάτη ιστορικές συγκινήσεις. Υπάρχει από την αρχαιότητα και σύμφωνα με τη μυθολογία "ιδιοκτήτης" της περιοχής ήταν ο θεός Ήλιος, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το θρόνο του στη θεά Αφροδίτη. Ένα κάστρο που εδραιώθηκε την εποχή του Σισύφου, μυθικού βασιλιά της Κορίνθου, οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τον τύραννο Περίανδρο, τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε Ακρόπολη, ενώ στη συνέχεια καταλήφτηκε από Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Φράγκους, Ενετούς και Τούρκους. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται από την Παλιά Εθνική Οδό Κορίνθου-Άργους και υπάρχει parking κοντά στην είσοδο του κάστρου.

Περισσότερες πληροφορίες: http://mythicalpeloponnese.gr/

Πηγή:www.mythicalpeloponnese.gr