ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
“Εξερευνώντας” την ορεινή Στερεά Ελλάδα με μοτοσυκλέτα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Εξερευνώντας” την ορεινή Στερεά Ελλάδα με μοτοσυκλέτα

Η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους δίτροχους ταξιδευτές. Ένα πυκνό οδικό δίκτυο, με άπειρες διακλαδώσεις σε ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές, διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της χώρας, αποκαλύπτοντας ανεκτίμητες ψηφίδες πολιτισμού στην αγκαλιά της φύσης.

Η ορεινή επικράτεια της Στερεάς Ελλάδας, της περίφημης Ρούμελης, αποτελεί ένα γοητευτικό τερέν για τους λάτρεις της μοτοσυκλέτας. Εξαιρετική ασφαλτάδα, αλλά και προκλητικά στροφιλίκια "εμβολίζουν" ένα εντυπωσιακό γεωφυσικό ανάγλυφο που αυλακώνει με την κοίτη του ο ποταμός Μόρνος. Τεράστιοι ορεινοί όγκοι με δασωμένες πλαγιές και χιονισμένες ακρώρειες που μοιάζουν να τρυπάνε τα σύννεφα, πυκνά δάση που εναλλάσσονται με αλπικά λιβάδια, άγριες ορθοπλαγιές και ρεματιές με τρεχούμενα νερά, κρύβουν στον κόρφο τους λιλιπούτεια χωριά, βυθισμένα στα έλατα και τις καστανιές.

Παρνασσίδα — Δωρίδα — Φωκίδα — Ορεινή Ναυπακτία

Ελάτε να σας συστήσουμε τον κορυφαίο μοτοσυκλετικό προορισμό, από τις πλέον δημοφιλείς ορεινές μοτο — διαδρομές, που εγγυάται οδηγική απόλαυση στο maximum.

Φουλάρουμε βενζίνη, τσεκάρουμε το χάρτη και μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών — Λαμίας ξεκινάμε. Τα 140 χλμ. της ασφάλτινης διαδρομής μέχρι τη Λιβαδειά βγαίνουν εύκολα, αλλά παρ' όλα αυτά επιβάλλεται μια ολιγόλεπτη στάση για καφεδάκι στις κρυσταλλοπηγές της Κρύας.

Επόμενος στόχος η ανάβαση του Παρνασσού, ενός από τα διασημότερα βουνά της Ελλάδας, που από την αρχαιότητα χάρισε το όνομά του στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μέχρι τις μέρες μας ονομάζεται Παρνασσίδα. Στις ελατοσκέπαστες πλαγιές μια χούφτα χωριά αντιλαλούν τη μακραίωνη ιστορία του τόπου. Αν ανήκετε στους κοσμικούς, η Αράχοβα θα κερδίσει την προτίμησή σας. Για τους πιο εναλλακτικούς, η Επτάλοφος, η Πολύδροσος, η Λιλαία προσφέρονται για ξεμούδιασμα και ντόπιες νοστιμιές κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Στην είσοδο της χαράδρας που χωρίζει τον Παρνασσό από τη Γκιώνα συναντάμε το ιστορικό χωριουδάκι της Γραβιάς, όπου στο περιώνυμο Χάνι του γράφτηκε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Μάχη της Γραβιάς. Στα 7 χλμ. από τη Γραβιά, με κατεύθυνση προς την Άμφισσα, βρίσκεται το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, Vagonetto, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Αξίζει ένα ταξίδι στα «έγκατα της γης», ακολουθώντας τα χνάρια των μεταλλωρύχων μέσα στις υπόγειες στοές με τα κοιτάσματα βωξίτη.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ''φιδίσιος'' χαρακτήρας της διαδρομής καθώς σκαρφαλώνουμε τα Βαρδούσια είναι η «παιδική χαρά» του αναβάτη: στροφές ανοιχτές, στροφές κλειστές, στροφές με κλίσεις οριακές της μηχανής… Τριγύρω βουνά από… δέντρα, χαράδρες, τρεχούμενα νερά. Προορισμός μας το γραφικό χωριουδάκι Αθανάσιος Διάκος. Αγκιστρωμένο στους πρόποδες των Βαρδουσίων ίσα που διακρίνεται μέσα στις δασωμένες πλαγιές.

Βάζουμε πορεία προς τα νότια ακολουθώντας τη ροή του Μόρνου από ψηλά. Οι στροφές πυκνώνουν, το τοπίο «μοσχοβολά» κέδρο και έλατο και η ψυχή μας πλημμυρίζει από απόλυτη αίσθηση ελευθερίας.

Το γαλάζιο τ' ουρανού καθρεφτίζεται στην ομώνυμη λίμνη που μοιάζει να «πολιορκείται» από τις επιβλητικές σιλουέτες των Βαρδουσίων και της Γκιώνας. Προτεινόμενα σημεία στάσης είναι το φράγμα, από τα ψηλότερα της Ευρώπης και η πηγή Βελούχοβο.

Επτά ορεινοί όγκοι, δάση από κορυφές, ρεματιές, κοιλάδες και ποτάμια διαδέχονται το ένα το άλλο, συνθέτοντας ένα δαιδαλώδες ανάγλυφο που προκαλεί δέος. Με υπέρ — οξυγονωμένη διάθεση μαζεύουμε χιλιόμετρα με κατεύθυνση τα Κράβαρα, ένα σύνολο 43 ημιορεινών και ορεινών χωριών που στολίζουν την άγρια ομορφιά της ορεινής Ναυπακτίας.

Όταν έρθει η ώρα της επιστροφής, χορτασμένοι από εμπειρίες και απολαύσεις, κατευθυνόμαστε νότια, στα τελειώματα της Πίνδου, μέχρις ότου αντικρίσουμε τη Ναύπακτο, την ιστορική πόλη — κόσμημα της Αιτωλοακαρνανίας. Ακολουθώντας το βόρειο παραλιακό μέτωπο του Κορινθιακού κόλπου με τελικό προορισμό την Αθήνα επιβάλλονται δυο ενδιάμεσες στάσεις: στη ξακουστή ναυτοπολιτεία του Γαλαξιδίου και στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, εγγεγραμμένο στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.visitgreece.gr/el/mainland/explore_central_greece_on_a_motorcycle

ΠΗΓΗ: GNTO/www.visitgreece.gr