ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Θεσσαλονίκη, ένας γαστριμαργικός παράδεισος
© GNTO/H.KAKAROUHAS
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη, ένας γαστριμαργικός παράδεισος

Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης, από τις πλουσιότερες που υπάρχουν στην Ελλάδα, δέχθηκε στο πέρασμα των αιώνων επιρροές που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της συνολικής γευστικής της κουλτούρας,. Έτσι, οι παραδοσιακές συνταγές, οι πολιτισμικές επιρροές αλλά και οι σύγχρονες τάσεις προσφέρουν ένα πανόραμα επιλογών από πιάτα που ισορροπούν το καλό γούστο με τη γεύση: παραδοσιακές, αυθεντικές νοστιμιές του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης προκαλούν τις αισθήσεις· αραβικές και αρμένικες γωνιές πλουτίζουν τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης· εξαιρετικά θαλασσινά παντρεύονται με τα δυνατά σε γεύση μακεδονικά κρασιά· πλούσιες σαλάτες και επιδόρπια γεμάτα φαντασία συμπληρώνουν ένα ιδανικό γεύμα.

Η γευστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης

Είτε επιλέξετε ένα εστιατόριο πολλών αστέρων, είτε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι, το σίγουρο είναι πως θα ικανοποιηθείτε απόλυτα. Οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, γνωστοί για την ευγένεια και τη φιλόξενή τους διάθεση θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα εδέσματα της αρεσκείας σας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ολόφρεσκα μύδια, αχνιστά ή με πιλάφι· αφράτα σουτζουκάκια σε βελούδινη σάλτσα· τζιγεροσαρμάδες…

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει ο αχνιστός πατσάς και τα μαγαζιά που με τέχνη τον παρασκευάζουν. Πρόκειται για ένα ευεργετικό πιάτο που βοηθάει να μετριαστούν οι «παρενέργειες» από το ξενύχτι. Κάθε βράδυ λοιπόν, και κυρίως τα Σαββατοκύριακα, οι γνώστες τελειώνουν τη νυχτερινή τους διασκέδαση σε αυτά τα εξειδικευμένα εστιατόρια. Πρόκειται για μια μυσταγωγική συνήθεια, στην οποία οι Θεσσαλονικείς χαίρονται να μυούν τους ταξιδιώτες. Κλασικές γλυκές γεύσεις είναι τα τρίγωνα Πανοράματος, το τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα ή κάστανο, τα πολίτικα γλυκά (καζάν ντιπί, εκμέκ κανταΐφι, σάμαλι καθώς και τα σιροπιαστά.

Αλλά, ακόμη και το πρόχειρο φαγητό έχει τη ποικιλία του. Πολύ γνωστά είναι τα μικρά μαγαζιά που προσφέρουν πίτες, τις περίφημες μπουγάτσες Θεσσαλονίκης. Μπουγάτσα με κρέμα, με τυρί, με κιμά, με… ότι βάλει ο νους σας. Για ένα πιο ελαφρύ σνακ επιλέξτε το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Η απλότητα της γεύσης σε όλο της το μεγαλείο!

© GNTO/H.KAKAROUHAS

Κάθε γειτονιά και μυρωδιά, κάθε γωνιά και γεύση

Η αναζήτηση της γευστικής απόλαυσης θα σας οδηγήσει σε μερακλίδικα στέκια στα υψώματα του Σέιχ Σου, στην Άνω Πόλη, στην Καλαμαριά, στην Κρήνη, στο συγκρότημα του «Μύλου», δυτικά του κέντρου, στο Πανόραμα, στην πλατεία Άθωνος, στο Μπιτ Παζάρ, στην πλατεία Ναυαρίνου, στην Αγορά Μοδιάνο και στα Λαδάδικα.

Αγορά Μοδιάνο — το Παρίσι της Θεσσαλονίκης

Η αγορά οφείλει το όνομά της στον εμπνευσμένο αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Χτίστηκε το 1922, με σαφείς αρχιτεκτονικές αναφορές στις αντίστοιχες στεγασμένες αγορές του Παρισιού. Περικλείεται στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα συγκρότημα πέντε στοών με αετωματική πρόσοψη και γυάλινη οροφή. Φιλοξενεί μικρά μαγαζιά που πουλάνε κυρίως τρόφιμα, καθώς επίσης και ουζερί που προσφέρουν αναρίθμητες γεύσεις. Τα πικάντικα αρτύματα, τα μυρωδικά και τα μπαχάρια που σου «σπάνε τη μύτη» με την έντονη μοσχοβολιά τους, είναι η επίγευση που θα σας αφήσει η επίσκεψή σας.

Καμία, ίσως, περιγραφή δεν μπορεί να αποτυπώσει το χρώμα, την εκστατική αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει να κυλάει και τη γραφικότητα αυτού του «κόσμου», που είναι η αγορά Μοδιάνο. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ είναι στην ουσία μια χρηστική αγορά (μαζί με το Καπάνι αποτελούν τις δυο διάσημες αγορές της πόλης) συμπεριλαμβάνεται στους τουριστικούς οδηγούς ως αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την καρδιά της παλιάς πόλης, που όμως χτυπάει ακόμα δυνατά.

© GNTO/H.KAKAROUHAS

Λαδάδικα — η αιώνια Θεσσαλονίκη

Τα Λαδάδικα υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες εμπορικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η συνοικία φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες καταστήματα τροφίμων, για χονδρική κυρίως πώληση. Η περιοχή έμεινε αλώβητη από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Μοιάζει με μια μικρή πολιτεία μέσα στην πόλη, με ένα βυζαντινό εκτύπωμα. Μικρά, πλακόστρωτα σοκάκια, μυστηριακά αδιέξοδα και προσόψεις γεμάτες γοητεία, συνθέτουν μια από τις γραφικότερες γειτονιές της πόλης.

Η περιοχή αναπλάστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Τα παλιά μαγαζιά έγιναν ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ. Ο χώρος πλημμυρίζει κάθε νύχτα με ανθρώπους που αγαπούν το καλό φαγητό και την αύρα της παλιάς Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.visitgreece.gr/el/gastronomy/regional_cuisine/thessaloniki_a_culinary_paradise

Πηγή: GNTO/www.visitgreece.gr