ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Συνταγές διακοσίων χρόνων στο «Μακεδονικό συνταγολόγιο»
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνταγές διακοσίων χρόνων στο «Μακεδονικό συνταγολόγιο»

Συνταγές διακοσίων χρόνων από όλες τις περιοχές της Μακεδονίας περιλαμβάνει το «Μακεδονικό συνταγολόγιο» που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να συμπεριλάβει τις γεύσεις και τα αρώματα της τοπικής κουζίνας σε ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Ο σχετικός κατάλογος που αριθμεί πάνω από χίλιες σελίδες, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μέσα από την 32η διεθνή έκθεση τουρισμού «Philoxenia» και στο εξής θα βρίσκεται στη διάθεση κάθε εστιατορίου και ξενοδοχείου της Κεντρικής Μακεδονίας, που επιθυμεί να εντάξει τις συνταγές στο μενού του. Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και για να προωθήσει την πρωτογενή παραγωγή του τόπου στο εξωτερικό.

Μια γεύση από τις τρεις γαστρονομικές διαδρομές της Περιφέρειας που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του συνταγολογίου, πήραν  οι επισκέπτες της «Philoxenia», όπου επιχειρείται η απευθείας σύνδεση της «Μακεδονικής κουζίνας» με τον τουρισμό.

«Για τον γαστρονομικό περίπατο στην Πιερία, την Πέλλα και την Ημαθία, έχουμε επιλέξει να μαγειρέψουμε μαύρο χοίρο, για τις ενότητες του Κιλκίς, των Σερρών και της περιοχής που βρίσκεται πάνω από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, διαλέξαμε βουβάλι, μαγειρευτό σε διάφορες παραλλαγές, ενώ για την περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου και τη Χαλκιδική, θα προβληθούν τα περιβόητα μύδια του τόπου, μαγειρεμένα αχνιστά, αλλά και σε μυδοπίλαφο» επισημαίνει στο ΑΠΕ — ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Μαστροδημήτρης.

«Το Μακεδονικό Συνταγολόγιο έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο μέσα από την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη και την αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας και τη συνεργασία τους με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό έχουν πιστοποιηθεί οι συνταγές της Μακεδονίας, ενώ προηγήθηκε μια μεγάλη έρευνα που διήρκησε τρία χρόνια» προσθέτει ο κ. Μαστροδημήτρης.

Π. Γιούλτση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ