ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Γαλαξίδι, ναυτική αρχοντιά
© GNTO/
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γαλαξίδι, ναυτική αρχοντιά

Φανταστείτε στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας να ξεπροβάλλει μετά από μια διαδρομή ανάμεσα σε ορεινούς όγκους ένα όμορφο… νησί!  Χτισμένο σε μικρό κολπίσκο, το Γαλαξίδι είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός που εως και τα μέσα του 19ου αιώνα αποτελούσε σημαντικό λιμάνι, με κάτοικους στην πλειοψηφία τους έμπειρους ναυτικούς, ενώ στα καρνάγια της περιοχής χτίζονταν τα περίφημα γαλαξιδιώτικα καράβια. Γραφικές γειτονιές με αρχοντικά διώροφα ή τριώροφα καπετανόσπιτα (σε κάποια μάλιστα θα θαυμάσετε τα ακρόπρωρα που κοσμούν τα μπαλκόνια!), στενά καλντερίμια, σπίτια με ολάνθιστες αυλές και ταβέρνες δίπλα στο κύμα σχηματίζουν ένα μαγικό τοπίο που θυμίζει σκηνικό ταινίας (δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εδώ έχουν γυριστεί αρκετές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες!)…

Το μικρό λιμάνι, όπου δεκάδες ψαρόβαρκες λικνίζονται απαλά στα νερά της θάλασσας και ο δεύτερος μικρό κόλπος, ο Χηρόλακος, είναι δύο από τις πιο όμορφες εικόνες της ναυτικής πολιτείας. Στην Πλατεία Ηρώων (όπου τη Μεγάλη Παρασκευή συγκεντρώνονται οι τρεις επιτάφιοι της πόλης) θα δείτε και το νεοκλασσικό κτίριο του Παρθεναγωγείου. Επισκεφθείτε, ακόμη, το Ναυτικό — Ιστορικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το κτίριο Τσαλαγγύρα (το σημερινό δημαρχείο) και τις εκκλησίες του πολιούχου Άγιου Νικόλαου —στο ψηλότερο σημείο της πόλης- και της Αγίας Παρασκευής με το ηλιακό ρολόι και τον ζωδιακό κύκλο σκαλισμένο στο δάπεδο. Επίσης, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο ψαροχώρι Άγιοι Πάντες (10 χλμ. Δ), όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια.

Η ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας προσφέρει πολλές δυνατότητες στα ζευγάρια που είναι λάτρεις της δράσης και της περιπέτειας. Ο Παρνασσός, η Γκιώνα και τα Βαρδούσια είναι από τα πιο διάσημα βουνά της Ελλάδας για τους φίλους της ορειβασίας και πεζοπορίας. Δοκιμάστε να κάνετε πεζοπορία στο φαράγγι της Ρέκκας, που ξεκινάει από την κορυφή της Γκιώνας μέχρι την πεδιάδα της Βάνιανης για 12 χλμ. και θαυμάστε τα χρυσοκόκκινα φθινοπωρινά χρώματα της φύσης.

Και κάτι ακόμη! Την περίοδο του καρναβαλιού στο Γαλαξίδι μπορείτε να συμμετάσχετε στο παραδοσιακό διονυσιακό τοπικό έθιμο του «αλευρομουτζουρώματος», που πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.visitgreece.gr/el/in_the_mood_for/romance/four_romantic_destinations_for_every_season

Πηγή: GNTO/www.visitgreece.gr