ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Γαλάζια μονοπάτια
© GNTO/K. VERGAS
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γαλάζια μονοπάτια

Παλιές στράτες που μοσχοβολούν κάθε λογής βοτάνια, διατρέχουν το ανάγλυφο της νησιωτικής φύσης, ανεβοκατεβαίνοντας βουνά, λόγγους και χαράδρες. Αμέτρητες διαδρομές και οργανωμένα δίκτυα μονοπατιών ανταμώνουν μνημεία, ιχνηλατούν τοπικές παραδόσεις και έθιμα, αγναντεύουν ηλιοβασιλέματα, κατηφορίζουν μέχρι τους κόρφους του Αιγαίου πελάγους, ανασαίνοντας ένα αναζωογονητικό κοκτέιλ θαλασσινής αύρας και βουνίσιου αέρα.

Στα ίχνη του… Δράκου

Στη νότια Εύβοια, πάνω από την Κάρυστο, δεσπόζει το όρος Όχη, του οποίου το οικοσύστημα είναι ένα από τα αρχαιότερα της γης! Το πυκνό δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών σας αποκαλύπτει τα φανερά και κρυφά μυστικά του βουνού: μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, αρχαιολογικές θέσεις και μνημεία, ένα δάσος με υπεραιωνόβιες καστανιές (στη θέση Καστανόλογγος) και το εντυπωσιακό μεγαλιθικό Δρακόσπιτο της Όχης, από τα πλέον προκλητικά μυστήρια της αρχαιολογίας.
Το βασικό μονοπάτι ξεκινάει από τους Μύλους Καρύστου προς το ορειβατικό καταφύγιο στα 1100 μ. υψόμετρο. Από εδώ αρχίζει το σημαδεμένο βατό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη κορυφή μέσα από τις απότομες γυμνές βουνοπλαγιές. Απαραίτητη στάση στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, λαξευμένο μέσα στους βράχους, για να θαυμάσετε την ανεμπόδιστη θέα στη γύρω περιοχή. Μια ανάσα και αντικρίζετε το πανάρχαιο «κυκλώπειο» κτίσμα, το Δρακόσπιτο της Όχης.
«Προσκύνημα» στη φύση

Η Τήνος, το «νησί της Παναγιάς», με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά κρύβει στην ενδοχώρα έναν απίστευτο θησαυρό. Δεκάδες παραδοσιακά χωριά, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, τα οποία μπορείτε να προσεγγίσετε ακολουθώντας λιθόστρωτους δρόμους και μονοπάτια που φτάνουν τα 400 χλμ.! Απομακρυσμένοι περιστερώνες και παλιοί νερόμυλοι∙ περίτεχνες πεζούλες και ξερολιθιές∙ ξωκλήσια και θαυματουργά προσκυνήματα∙ γρανιτένιοι ογκόλιθοι και ερειπωμένα κάστρα στολίζουν απόκρημνα βράχια με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο.
Ακολουθείσθε τις εναλλακτικές πεζοπορικές διαδρομές που σας προτείνουμε και σας υποσχόμαστε ότι θα ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες. Μονή Κεχροβουνίου — Εξωμβούργο, Φαλατάδος — Όρμος Λιβάδας,  Μυρσίνη — Προφήτης Ηλίας — Τσικνιάς,  Καρδιανή — Ιστέρνια — Πύργος,  Φαλατάδος — Βωλάξ — Αγάπη
Κοσμοπολίτικες διαδρομές
Στη Ρόδο — την πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων — με την κοσμοπολίτικη αύρα και τις υπέροχες παραλίες οι λάτρεις των περιπατητικών συγκινήσεων θα ανακαλύψουν παρθένα δάση και βουνά, καταπράσινα ορεινά χωριά, αμέτρητα αξιοθέατα και μνημεία, σημαντικά κειμήλια του λαϊκού μας πολιτισμού.
Στην ορεινή ραχοκοκαλιά του νησιού κυριαρχεί το όρος Ανάβυρος στο οποίο οδηγεί μια απαιτητική αλπική πορεία κατάλληλη μόνο για εξασκημένους οδοιπόρους. Οι λιγότερο μυημένοι μπορείτε να χαρείτε την ομορφιά της φύσης πεζοπορώντας στα δασωμένα μονοπάτια του Προφήτη Ηλία (39 χλμ. από την πόλη), ακολουθώντας δυο εναλλακτικές διαδρομές που έχουν ως αφετηρία τη πηγή Νύμφη. Η πρώτη καταλήγει στην κορυφή με το ομώνυμο ξωκλήσι, ενώ η δεύτερη διασχίζει την κοιλάδα των Πεταλούδων.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.visitgreece.gr/el/touring/on_foot/explore_trails_on_the_greek_islands

Πηγή: GNTO/www.visitgreece.gr