ΣΤΗΝ ΑΡΧΙKH ΣΕΛIΔΑ

Πόλεις του Χρυσού Δαχτυλιδιού - μία παγκοσμίου φήμης τουριστική διαδρομή που περνά μέσα από τις αρχαίες πόλεις της κεντρικής Ρωσίας, η οποία διατηρεί τα μοναδικά μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας, γεγονός που αντικατοπτρίζει όλα τα στάδια της ανάπτυξης της αρχαίας αρχιτεκτονικής. Μεγάλος αριθμός των αντικειμένων της περιοχής περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η περιοχή του Χρυσού Δαχτυλιδιού είναι επίσης γνωστή για τα έργα λαϊκής τέχνης. Η διαδρομή καλύπτει περιοχές της Μόσχας, του Βλαντιμίρ, του Γιαροσλάβλ, του Κοστρομά και του Ιβάνοβο.

Το ταξίδι κατά μήκος του Χρυσού Δαχτυλιδιού ξεκινά συνήθως από τη Μόσχα, αφού οι πόλεις που περιλαμβάνονται στη δημοφιλή τουριστική διαδρομή είναι πολύ πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Ρωσίας απ' ό τι, για παράδειγμα, στην Αγία Πετρούπολη.

Αν έχετε ήδη επισκεφθεί τη Μόσχα, αλλά για τις πόλεις του Χρυσού Δαχτυλιδιού δεν σας μένει παρά μόνο μία ημέρα, αξίζει να επισκεφτείτε το Σέργκιεφ Ποσάντ και το Περεσλάβλ, 75 και 140 χιλιόμετρα αντίστοιχα, βορειοανατολικά της Μόσχας.

Η πόλη του Σέργκιεφ Ποσάντ είναι χτισμένη γύρω από το αρχαίο μοναστήρι - Η Λαύρα της Αγίας Τριάδος, το οποίο ιδρύθηκε από τον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ. Το μοναστήρι αυτό καθ' ολη τη διάρκεια της ύπαρξής του, αποτελεί το πιο σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

Κατά το Μεσαίωνα, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της βορειοανατολικής Ρωσίας: συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στο ζυγό των Μογγολο-Τατάρων και αντιτάχθηκε στις δυνάμεις της Πολωνίας και της Λιθουανίας κατά τη γνωστή Περίοδο των Ταραχών.

Η Λαύρα της Αγίας Τριάδος ©Sputnik/Σεργκεϊ Πιτακοφ/Εκατερίνα Τσεσνακόβα

Για πέντε αιώνες, η περιοχή της Λαύρας της Αγίας Τριάδας αποτελείτο από πληθώρα κτιρίων 50 αρχιτεκτονικών κατασκευών, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν το αντρικό μοναστήρι, την ιερατική σχολή και το Μουσείο Τέχνης με εκθέματα για την ιστορία της Ρωσικής Ορθοδοξίας. Στην πόλη, έξω από το μοναστήρι διατηρούνται επίσης υπέροχα δείγματα της ιστορικής ρωσικής αρχιτεκτονικής, καθώς και πολυάριθμες εκκλησίες και μουσεία.

Εάν θέλετε να πάτε μόνος σας στο Σέργκιεβ Ποσάντ, πιο εύκολο είναι από τον σταθμό Γιάροσλαβλ της πρωτεύουσας. Το ταξίδι με προαστιακό προς την πόλη Αλεξαντρόφ διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και κοστίζει 170-300 ρούβλια (92,5-4 ευρώ). Μπορείτε επίσης να πάρετε το λεωφορείο Νο 388, το οποίο αναχωρεί από το σταθμό του μετρό «ВДНХ» κάθε 15-20 λεπτά. Η διαδρομή στοιχίζει περίπου 250 ρούβλια (3 ευρώ), ίσως και περισσότερο, λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης στην εθνική οδό.

Από το Σέργκιεφ Ποσάντ μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας προς το Περεσλάβλ-Ζαλέσκι. Ιδρύθηκε το 1152 και είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Χρυσού Δαχτυλιδιού και γενέτειρα του διάσημου Ρώσου ηγεμόνα, Αλέξανδρος Νιέβσκι.

Το Περεσλάβλ βρίσκεται στις όχθες τής μεγάλης λίμνης Πλέσεβα, όπου καθελκύστηκαν τα πρώτα ρωσικά πλοία.

Περεσλάβλ-Ζαλέσκι ©Sputnik

Στο τέλος του XVII αιώνα ο Ρώσος τσάρος, Μεγάλος Πέτρος, άσκησε τις δεξιότητες του στη ναυπηγική και τη ναυσιπλοΐα, κατασκευάζοντας πάνω από 100 σκάφη και ιστιοφόρα, τα ονομαζόμενα ρωσικός στόλος. Στο μουσείο «Σκάφος του Πέτρου του Α'», το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της ρωσικής επαρχίας, μπορούμε να δούμε το μοναδικό πλοίο εκείνης της εποχής, που σώζεται μέχρι σήμερα.

Τα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα του Περεσλάβλ-Ζαλέσκι είναι οι αρχαίοι ναοί και οι εκκλησίες. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι γεμάτο από διατηρητέα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, καθώς και οχυρώσεις του κάστρου. Στην περιοχή του Περεσλάβλ-Ζαλέσκι βρίσκονται αρκετά μοναστήρια, ένα απ' αυτά είναι το Γκόρισκι, από την κορυφή του οποίου μπορείτε να δείτε πανοραμικά την πόλη.

Γύρω από την πόλη υπάρχουν πολλά ιδιωτικά μουσεία με συγκεκριμένα εκθέματα, όπως για παράδειγμα, το μουσείο με τα τσαγιερά, το μουσείο με τα σίδερα σιδερώματος ή το μουσείο με τις ατμομηχανές. Βόρεια του Πέρεσλαβλ υπάρχει ένα αρχαιολογικό μνημείο, στο οποίο διασώζονται ίχνη από την παγανιστική εποχή.

Όσο για το πού θα φάτε, τόσο στο Σέργκιεφ Ποσάντ όσο και στο Περεσλάβλ υπάρχουν αρκετά καφενεία και εστιατόρια, όπου μπορείτε να φάτε νόστιμα και φθηνά. Μπορείτε είτε να επιλέξετε ένα μέρος του δικού σας γούστου είτε να απευθυνθείτε στο γνωστό πρακτορείο TripAdvisor. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Παρότι οι πόλεις αυτές βρίσκονται κοντά στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις του Χρυσού Δακτυλιδιού, δεν έχει νόημα να περάσετε εδώ τη νύκτα σας.

Εάν δεν επιθυμείτε να κάνετε μόνοι σας αυτό το ταξίδι, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα από τα πολλά τουριστικά πρακτορεία, τα οποία διοργανώνουν εκδρομές στις πόλεις του Χρυσού Δαχτυλιδιού. Η πιο απλή και δημοφιλής διήμερη εκδρομή περιλαμβάνει και μια επίσκεψη στο Μεγάλο Ροστόφ και στο Γιαροσλάβλ, και στοιχίζει 6.000 ρούβλια (80 ευρώ). Φυσικά τα πρακτορεία αυτά προσφέρουν και ατομικές επιλογές εκδρομών για κάθε γούστο και πορτοφόλι.

Το Μεγάλο Ροστόφ (Ροστόφ Βελίκι) είναι μια μικρή, αλλά ενδεχομένως η αρχαιότερη πόλη του Χρυσού Δαχτυλιδιού. Η παλαιότερη αναφορά που υπάρχει σε χειρόγραφο για το Ροστόφ χρονολογείται από το 862. Σε όλη την διάρκεια της ιστορία του, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή της Βορειοανατολικής Ρωσίας, ως ένα σημαντικό πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο.

Και σήμερα στο Μεγάλο Ροστόφ, υπάρχουν πολλά που μπορεί να δει κανείς, αν σκεφτεί ότι μέσα στην πόλη υπάρχουν περισσότερα από 300 πολιτιστικά μνημεία. Ιστορικά δρομάκια, μεγαλοπρεπείς ναοί, παλιά σπίτια και ασυνήθιστα μουσεία προσφέρουν στον επισκέπτη άπειρες εντυπώσεις.

Η πόλη είναι ακόμη γνωστή για τις φυσικές ομορφιές της, καθώς βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Νέρα. Όταν μάλιστα ο καιρός είναι καλός, μπορεί κανείς να δει, πως οι λευκοί πέτρινοι πύργοι του Κρεμλίνου του Ροστόφ αντανακλώνται στο νερό της λίμνης.

Το Κρεμλίνο του Ροστόφ ©Sputnik/Βαρβάρα Γκιερτιέ

Το Κρεμλίνο, είναι το κύριο αξιοθέατο του Ροστόφ, και πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο. Το μεγαλύτερο τμήμα του αρχιτεκτονικού αυτού συμπλέγματος του Κρεμλίνου ανεγέρθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν τον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό, αλλά καθένα είναι ξεχωριστό και πρωτότυπο. Σε αντίθεση με πολλές παλιές ρωσικές πόλεις και μοναστήρια, το Κρεμλίνο του Ροστόφ, δεν χτίστηκε ως φρούριο, αλλά ως τόπος διαμονής του τοπικού Μητροπολίτη. Έτσι, ευθύς εξαρχής δεν είχε την ενίσχυση που απαιτεί ένα φρούριο, αλλά ήταν περίτεχνα διακοσμημένο.

Επίσης στο Μεγάλο Ροστόφ αξίζει να επισκεφθεί κανείς το μοναστήρι Σπάσο Γιακόβλεφσκι. Όταν μάλιστα ο επισκέπτης δει τις διάφορες αρχιτεκτονικές μορφές που συνδυάζονται με τρόπο πανοραμικό, τού δημιουργείται η εντύπωση ότι βρίσκεται σε μια παραμυθένια πόλη, που ενσωματώνεται περίφημα μέσα στο παραλίμνιο μαγευτικό τοπίο. Ο επισκέπτης μπορεί να πάει με τα πόδια από το Κρεμλίνο στο μοναστήρι, μέσα σε 15-20 λεπτά. Κατά τη θερινή περίοδο, μπορεί επίσης να διανύσει την απόσταση αυτή με βάρκα και να απολαύσει το όμορφο τοπίο.

Δεν είναι φυσικά δύσκολο να επισκεφθείτε το Μέγαλο Ροστόφ, καθώς η πόλη διαθέτει καλή σιδηροδρομική σύνδεση με τη Μόσχα και το Γιαροσλάβλ. Το ταξίδι από την πρωτεύουσα έως το Ροστόφ διαρκεί περίπου τρεις ώρες, ενώ από το Γιαροσλάβλ περίπου μία ώρα. Επιπλέον, υπάρχουν σε καθημερινή βάση λεωφορεία που αναχωρούν από τη Μόσχα, το Γιαροσλάβλ, την Κοστρομά, το Περεσλάβλ-Ζαλέσκι και το Σεργκίεβ Ποσάντ, για το Ροστόφ. Η τιμή του εισιτηρίου, με αναχώρηση από τη Μόσχα κυμαίνεται από τα 400 - 1200 ρούβλια (5-15 ευρώ).

Δεδομένου ότι οι περιηγήσεις στην πόλη διαρκούν τέσσερις με πέντε ώρες, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Ροστόφ για μια ημέρα. Αν φυσικά ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί για κάποιους επισκέπτες, τότε μπορούν να διανυκτερεύσουν σ ένα από τα 10 και πλέον ξενοδοχεία που υπάρχουν στην πόλη, σε προσιτές τιμές. Μόνο κατά τη θερινή περίοδο, αξίζει να κλείσετε ένα δωμάτιο εκ των προτέρων. Στο Ροστόφ δεν υπάρχει πρόβλημα με το φαγητό, αφού στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια με ιδιαίτερα προσιτές τιμές υπηρεσιών.

Συνεχίζοντας κανείς το ταξίδι του, στην διαδρομή του Χρυσού Δαχτυλιδιού, μπορεί να επισκεφθεί την πόλη Γιαροσλάβλ. Σε αντίθεση με το Ροστόφ, το Γιαροσλάβλ είναι μια μεγάλη πόλη και ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο, που ο επισκέπτης για να δει τα αξιοθέατα του αξίζει να μείνει δύο μέρες.

Το Γιαροσλάβλ, συνδυάζοντας στην αρχιτεκτονική των κτισμάτων του τις πιο διαφορετικές μορφές και τάσεις, έδωσε το δικαίωμα σε μερικούς ιστορικούς της τέχνης να το χαρακτηρίζουν ως την Φλωρεντία του Ρωσικού Βορρά.

Και ο χαρακτηρισμός αυτός ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην αλήθεια, καθώς στο Γιαροσλάβλ διασώζονται περίπου 800 μνημεία αρχιτεκτονικής, που βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους, ενώ το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Γιαροσλάβλ ©Sputnik/Σεργκεϊ Πιτακοφ/Αλεξάντρ Λίσκιν

Στο Γιαροσλάβλ καταφθάνουν τουρίστες απ' όλες τις γωνιές της Γης, που έρχονται να θαυμάσουν τις πολυάριθμες εκκλησίες, τους καθεδρικούς ναούς και τα μοναστήρια. Η πόλη, χτισμένη από λευκή πέτρα, με την μοναδική της αύρα, τους σπάνιους κήπους και τις παμπάλαιες εκκλησίες που διασώζονται μέχρι σήμερα, εντυπωσιάζει αφάνταστα τον επισκέπτη. Το Γιαροσλάβλ έχει τόσα εντυπωσιακά αξιοθέατα, που απλά μία και μόνο αναφορά σ' αυτά απαιτεί πολύ χρόνο. Στην περίπτωση αυτή ισχύει αυτό που λέμε, «μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις».

Το Γιαροσλάβλ, δεν είναι μόνο μια αρχαία πόλη με 1.000 και πλέον χρόνια ιστορίας, όπου η ζωή συνεχίζεται σταθερά και αβίαστα. Τα ιστορικά μνημεία της αρχιτεκτονικής συνυπάρχουν με τις σύγχρονες υποδομές. Το Γιαροσλάβλ είναι σε θέση να προσφέρει στους κατοίκους του και τους επισκέπτες του, κάθε είδους ψυχαγωγία για όλα τα γούστα: νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, καταστήματα, αθλητικά κέντρα και πολλά άλλα.

Το Γιαροσλάβλ διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν θέλει κάποιος να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα ή ακόμα και ένα εξοχικό σπίτι στα προάστια του. Οι τιμές είναι καθ όλα λογικές, έτσι που ο καθένας να μπορεί να κάνει την κατάλληλη επιλογή. Το ίδιο εύκολο είναι το επισκεφθεί. Το τραίνο από τη Μόσχα, κάνει περίπου τέσσερις ώρες, ενώ από Κοστρομά και Ροστόφ, περίπου μία ώρα. Μπορεί να πάρει κανείς και το λεωφορείο από τη Μόσχα και όλες τις πόλεις του Χρυσού Δαχτυλιδιού.

Αν έχετε στη διάθεση σας κάποιες μέρες και θέλετε κάτι το εντελώς ασυνήθιστο, μπορείτε να ταξιδέψτε στο Γιαροσλάβλ με ποταμόπλοιο κρουαζιέρας μέσω του ποταμού Βόλγα, στο οποίο θα επιβιβαστείτε από τη Μόσχα. Το ταξίδι με ποταμόπλοιο διαρκεί περίπου δύο ημέρες, αλλά θα έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε και να ξεναγηθείτε σε πολλές παλιές ρωσικές πόλεις. Το ταξίδι με ποταμόπλοιο δεν είναι φθηνό, καθώς η τιμή του εισιτηρίου ξεκινά από 16.000 ρούβλια (200 ευρώ) για να έχετε μια θέση σε καμπίνα με παράθυρο, αλλά αξίζει τον κόπο να κάνετε την ασυνήθιστη αυτή διαδρομή και να αποκομίσετε αξέχαστες εντυπώσεις.